Strava a potravinové alergie
U malých dětí hraje v případě atopického ekzéma strava větší roli než u dospělých a je tedy na místě velká opatrnost v tom, co malému dítěti podáváme. Především je třeba mít se na pozoru před mléčnými výrobky. Jedněmi z nejčastějších potravinových alergenů jsou bílkoviny v kravském mléce. Neznamená to, že s nimi musejí mít všechny děti problémy, znamená to pouze a to platí i u některých jiných potravin, že je třeba bedlivě sledovat, zda se po požití některé z nich, ekzém u dítěte nezhoršuje. Pokud ano, pak by podávání takových potravin rodiče měli výrazně omezit, případně zcela vyloučit a nahradit je jinými.
U malých dětí je velmi důležité, aby byla jejich strava nutričně vyvážená!
Zastavme se na chvíli u mléčných výrobků. U živočišných bílkovin nelze žádným způsobem, tedy ani varem, změnit jejich potenciál k vyvolávání alergií. Pozor je tedy třeba dávat zejména při kojení, kdy tyto bílkoviny přecházejí do mateřského mléka a k dítěti se tak dostávají v takřka nezměněné podobě. Pokud jsou tedy rodiče alergici a i u dítěte je riziko, že by mohlo mít sklon k atopii, pak by kojící matka rozhodně neměla mléčné výrobky konzumovat. To samé se týká i vaječného bílku, i ten totiž spadá do kategorie rizikových potravin s obsahem živočišných bílkovin. Rodiče se velmi často ptají, zda mohou kravské mléko nahradit mlékem sojovým. Bohužel, sojové nebo třeba i kozí mléko, mají stejný potenciál k vyvolávání alergií, jako mléko kravské. I náhražky tohoto typu jsou tedy zcela nevhodné a jediným řešením je pak speciální, hypoalergenní mléko. Bílkoviny rostlinné lze varem upravit tak, že jejich požití už pro člověka není rizikové. Např. v případě alergie na mrkev lze jejím varem docílit toho, že jí alergik může bezpečně konzumovat jak v polévce, tak v jakýchkoliv jiných pokrmech.
U dospělých lidí může v souvislosti s kravským mlékem ale nastat ještě jiná věc, a tou je situace, kdy dotyčný není alergický na mléčné bílkoviny, ale na cukry. Existují jedinci s poruchou enzymů, štěpících cukry. U takových lidí pak mphpu být lépe tolerovány kvašené mléčné výrobky, přestože v případě požití syrového mléka dochází ke komplikacím. Osoba, alergická na bílkoviny reaguje negativně na veškeré mléčné výrobky.
Je-li prokázána alergie na lepek, pak je nutné dodržovat velmi přísnou, bezlepkovou dietu. To samozřejmě neplatí jen pro atopiky, ale i pro ty osoby, které jsou v tomto směru bez komplikací. Je ale jasné, že dodržování takové diety je velmi zatěžující, nejen proto, že shánění bezlepkových potravin není věc nikterak jednoduchá, ale je to zátěž i finanční. Pokud tedy alergie není přímo klinicky prokázána, ale existuje vypozorované podezření, pak je dobré tuto bezlepkovou dietu nasadit, udržovat po dobu cca tří měsíců. Pokud během této doby dojde k výraznému zlepšení průběhu ekzému, pak má smysl dietu dodržovat i nadále. Pokud ale efekt není nikterak výrazný, pak v dietě není třeba pokračovat.
PŘEKYSELENÍ ORGANISMU:
Jednou z častých příčin vzniku a zhoršování atopického ekzému často bývá překyselení organismu, způsobené nesprávnou životosprávou. Udržení správného pH organismu a tím i kůže, je u lidí, trpících touto chorobou opravdu velmi důležité. Optimální pH totiž zaručuje správné fungování kůže včetně kožní bariéry a správnou funkci imunitního systému.
Na pH organismu působí několik vlivů. Především je to strava, kterou jíme. Existují potraviny vyloženě kyselinotvorné a potraviny zásadotvorné. Mohlo by se zdát, že to, jak která potravina působí, lze určit podle její chuti. Není tomu tak. Jednou z nejhorších kyselinotvorných potravin je cukr, naproti tomu citron působí pro tělo jako zásada. Které potraviny jsou tedy pro naše tělo největšími producenty kyselého pH? Je to již zmíněný cukr, maso a alkohol. Neznamená to, že bychom tyto potraviny měli ze svých jídelníčků vymazat. I zde platí, že strava musí být vyvážená. Je ale nutné o jejich účincích vědět a kombinovat je s potravinami zásadotvornými tak, aby byly v rovnováze.
Ani vyvážená strava ale není zárukou toho, že k překyselení nedojde. Svou roli zde hrají i ostatní vlivy, za všechny zmiňme psychiku, která je ostatně důležitá i pro vývoj atopického ekzému samotného. Duševní napětí či stres vede k nerovnováze v organismu a to pak vede ke zvýšené tvorbě kyselých látek v těle.
Řekli jsme si, že překyselení organismu negativně ovlivňuje kůži. Jak proti němu ale bojovat? Kromě již zmíněné, vyvážené stravy a psychické pohody dnes již existuje řada potravních doplňků, které obsahují minerální látky a stopové prvky, důležité pro udržení acidobazické rovnováhy organismu. Látky v nich obsažené přispívají k normální funkci imunitního systému a k acidobazické a elektrolytické rovnováze.